Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

September 12, 2014/0 Comentarii/în  /de 

Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.

Poteca, mergand parca pe ascuns, pe sub coroanele intunecate ale brazilor, ajunge, in cele din urma, intr-o oaza de lumina, masivul Caraiman ivindu-se in toata splendoarea lui. In aceasta poiana, Parintele Gherontie Puiu a ridicat, din mila lui Dumnezeu si cu ajutorul Maicii Domnului, o mareata manastire.

Manastirea Caraiman a fost infiintata in anul 1998 la initiativa preacuviosului parinte Gherontie Puiu. Pe data de 30 octombrie 1998 i se atribuie arhiepiscopiei Bucurestilor, respective Schitului Caraiman, prin Hotararea Consiliului Local Busteni nr. 64, o suprafata de 13 000 mp, in vederea ridicarii constructiilor necesare desfasurarii vietii monahale.

Este o manastire ortodoxa construita recent, la poalele Masivului Caraiman. Manastirea este vizitata anual de mii de credinciosi veniti aici pentru a-si inchina rugile lor acestor locuri sfinte, manastirea fiind destul de cunoscuta ca urmare a harului divin pe care il poarta, fiind facatoare de minuni pentru cei nevoiasi sau pentru cei aflati in dificultate.

O figura emblematica a Manastirii Caraiman este fara dubii Parintele Gherontie Puiu, care a venit sa propovaduiasca cuvintele Domnului in acest loc la rugamintile Maicii Domnului care i s-a aratat in vis de nenumarate ori, indrumandu-l sa vegheze asupra linistii manastirii de la poalele Muntilor Caraiman.

Manastirea primeste sute de turisti zilnic, multumiti de harul pe care il poarta parintele Gherontie ce le da binecuvantarea divina, fiind cuprinsi de o liniste deplina in suflet ulterior, ca si cand harul divin s-ar fi pogorat in sufletele lor pacatoase.

In mijlocul ei se afla un brad retezat de furtuna, in care s-a gasit chipul Maicii Domnului, brad ce are forma unui policandru urias. In varful acestuia exista o cruce alba ce se aprinde la lasarea serii, o data cu iluminatul public al orasului Busteni. Inauntrul paraclisului din lemn, construit in jurul copacului minunat, trunchiul este inchis intre patru pereti din lemn, fiecare latura fiind impodobita cu icoane si Sfanta Cruce.

Suprafata a fost suplimentata ulterior cu 4500 mp in anul 2001 si 6000 mp in anul 2002, insumand o suprafata totala de 23 500 mp, avand incadrare juridica de concesiune.